5 veelgestelde vragen over pigmentvlekken

27 juli 2022

5 veelgestelde vragen over pigmentvlekken

5 veelgestelde vragen over pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn een veelbesproken onderwerp. Gelukkig zijn we tegenwoordig een stuk voorzichtiger met onze huid en beschermen veel meer mensen haar dagelijks tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Toch zijn er veel mensen die te maken hebben met pigmentvlekken bijvoorbeeld door zonneschade maar ook door hormonale veranderingen (melasma) of acne littekens. Daarom behandelen we vandaag 5 veelgestelde vragen over pigmentatie.

  1. Wat is een pigmentvlek?

    In principe zijn pigmentvlekken ophopingen van pigment in onze huid. Pigment ontstaat als beschermingsreactie van de huid op met name zonlicht. Pigmentcellen maken een pigmentvlekbruine stof aan die we melanine noemen. Melanine is de kleurstof in onze huid die de kleur van onze huid bepaalt. De productie van melanine kan verstoord worden door bijvoorbeeld blootstelling aan de zon. Door de verstoorde productie wordt het pigment opgehoopt aan het huidoppervlak en ontstaat er een zichtbare pigmentvlek. Pigmentvlekken kunnen op allerlei plekken op ons lichaam tevoorschijn komen en kunnen zowel licht als donker van kleur zijn.

  2. Hoe kom ik aan pigmentvlekken, wat zijn de oorzaken?

    Pigmentatie kan verschillende oorzaken hebben.
    1. UV-straling: Overmatige en vooral onbeschermde blootstelling aan de zon kunnen ervoor zorgen dat de huid extra melanine aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.
    2. Hormonale veranderingen: Zwangerschap, menopauze of anticonceptie kunnen allemaal zorgen voor een verstoorde melanine productie)
    3. Medicatie: Bepaalde stoffen in medicatie kunnen er voor zorgen dat je extra gevoelig bent voor de zon. Zorg dus altijd dat je je huid goed beschermt tegen de zon wanneer je medicatie gebruikt.
    4. Genetica: Of je wel of geen pigmentvlekken krijgt wordt gedeeltelijk bepaald door genetische aanleg.
    5. Post-inflammatoire hyperpigmentatie: Acne, brandwonden of psoriasis kunnen ook zorgen voor bruine vlekken op de huid. 

3. Kunnen pigmentvlekken vanzelf overgaan?

De meeste vormen van pigmentatie zoals ouderdomsvlekjes gaan niet vanzelf weg. Sommige vormen van pigmentatie zoals melasma of post-inflammatoire hyperpigmentatie kunnen wel verdwijnen zonder behandeling maar het kan tot wel een jaar duren voordat dat zo ver is.

4. Hoe kan ik pigmentvlekken verwijderen of verminderen?

Er zijn verschillende behandelingen en producten op de markt die claimen jou binnen mum van tijd af te helpen van pigmentatie. Vraag je het ons dan willen we je er allereerst op wijzen dat je je huid moet beschermen tegen de zon. Iedere dag, binnen of buiten en in ieder seizoen. Ga je effectief aan de slag met het behandelen van pigmentvlekken dan raden we je aan om eens te kijken naar Microneedling.

Microneedling stimuleert de huid om een vernieuwingsproces te starten. Tijdens dat vernieuwingsproces maakt je huid nieuwe elastine en collageen aan. Elastine, de naam zegt het misschien al, zorgt voor elasticiteit en veerkracht. Collageen geeft de huid haar stevigheid terug. Oude pigmentcellen maken plaats voor nieuwe waardoor pigmentvlekken verdwijnen en de huid terug een egale en gelijkmatige teint krijgt.


Het is belangrijk om professionele behandelingen te combineren met een gedegen thuisverzorging voor het allerbeste en snelste resultaat. Het allerbelangrijkste advies dat we je hier kunnen meegeven is SPF, SPF en SPF.  Zo bescherm je je huid en voorkom je nieuwe stoornissen in de melanine productie van je huid. 

Voorbeeld (ochtend)routine om pigmentvlekken te verminderen

  1. Cleanse

    Reinig je huid met de Essential Make-Up Removal Milk. Heb je een vetter huidtype? Dan kun je beter kiezen voor de Balancing Make-Up Removal Gel van Germaine de Capuccini.

  2. Toner

    De Timexpert White Illuminating Clarifying Toner zorgt voor een heldere teint. Het extract van tarwezemelen werkt preventief tegen pigmentvlekken. Gefermenteerd rijstwater, bevat vitamine B1, C, E, A en verschillende mineralen, licht de huid op en verfijnt de poriën

  3. Booster

    De Power Light Booster helpt je huid om minder licht op te nemen wat helpt pigmentatie tegen te gaan en laat je huid stralen als nooit tevoren.

  4. Moisturizer

    Timexpert White Spot Correction Cream SPF20werkt effectief tegen hyperpigmentatie en helpt je huid om soepel en gehydrateerd te blijven. Deze dagcrème kun je prima gebruiken bij alle huidtypes.

  5. SPF

    Timexpert Sun Anti-Aging Cream SPF50 om de schadelijke UV-stralen van de zon te blokkeren en hyperpigmentatie en andere tekenen van vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Heb je liever een wat lichtere substantie bijvoorbeeld omdat je een vetter huidtype hebt? Kies dan voor de Timexpert Sun Anti-Aging Emulsie SPF50.

Je kunt al deze producten gemakkelijk shoppen in onze webshop Coco's Beauty Store. 

power light booster tegen pigmentvlekken

5. Kun je pigmentatie voorkomen?

Smeren, smeren en nog eens smeren! Wil je pigmentvlekken voorkomen dan is het beschermen van je huid tegen de zon super belangrijk. Let er op dat je een breedspectrum zonbescherming gebruikt en dat je een SPF onderdeel maakt van je dagelijkse huidverzorgingsroutine zodat je ook smeert wanneer de zon niet schijnt.

Daarnaast kun je door je huid regelmatig te exfoliëren je huid stimuleren om het vernieuwingsproces te starten. Een beetje zoals Microneedling maar dan iets minder effectief ;-).

Hulp nodig met jouw pigmentvlekken?

Heb je hulp nodig met het behandelen van jouw pigmentvlekken of wil je graag meer informatie over hyperpigmentatie? Dan kun je het best eerst een gratis huidanalyse of een Discovery Treatment boeken. Tijdens de huidanalyse bekijken we uitgebreid naar de conditie van jouw huid en kunnen we goed zien of dat jouw huid veel last heeft van zonneschade. 

Meer weten over de huidanalyse? Klik hier! Wil je direct een afspraak maken? Klik dan op de button hieronder. 

Heb je nog meer vragen over pigmentvlekken? 

Stuur jouw vraag naar rebecca@cocosluxurybeautybar.com of stuur ons een DM op instagram. We beantwoorden jouw vraag zo snel mogelijk!

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x