Hoe verzorg ik mijn gevoelige huid?

2 juni 2022

Hoe verzorg ik mijn gevoelige huid?

Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid en hoe kun je een gevoelige huid het best verzorgen?

Een gevoelige huid kan verschillende oorzaken hebben en is officieel geen huidtype. Dat is eigenlijk goed nieuws want dat betekent dat je er met de juiste verzorging iets aan kunt doen! Wel kan het natuurlijk zo zijn dat jouw huid wat sneller reageert op bepaalde stoffen of producten. Als je dat eenmaal weet kun je daar natuurlijk rekening mee houden wanneer je op zoek gaat naar een huidverzorgingsroutine. 

Hoe herken ik een gevoelige huid?

Hoe weet je nou of je een gevoelige huid hebt? De symptomen zijn meestal vrij duidelijk: een huid die snel rood wordt en vaak wat trekkerig of branderig aanvoelt. Ook droge plekken, soms met schilfertjes, kunnen duiden op een reactieve, gevoelige huid. Wanneer je overgevoelig bent voor bepaalde stoffen in producten zie je vaak dat bovenstaande symptomen op komen wanneer je deze producten gebruikt. Heb je net dat nieuwe serum opgesmeerd en voel je dat je huid rood wordt en begint te branden? Dat betekent niet dat het werkt maar dat jouw huid niet happy wordt van dit bepaalde serum. Snel eraf en je huid kalmeren met bijvoorbeeld de S.O.S. facial balm van Germaine de Capuccini. Heb je dat niet in huis? Probeer je huid dan te koelen.

Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?

Er zijn meerdere triggers die ervoor kunnen zorgen dat jouw gevoelige huid reageert. Dit zijn de 6 meestvoorkomende oorzaken:

  • Een slechte darmgezondheid: wist je dat 70% van je immuunsysteem bepaald wordt door de gezondheid van je darmen? Steeds vaker wordt een verminderde darmgezondheid in verband gebracht met een gevoelige huid.

  • Temperatuurschommelingen / het weer: wanneer het in de winter koud is buiten en je de verwarming enkele graden hoger draait, kan je huid makkelijker uitdrogen. Dit kan zorgen voor een beschadigde huidbarrière.

  • Verkeerde huidverzorgingsproducten: met agressieve producten op basis van irriterende ingrediënten zal je jouw klachten alleen maar erger maken. Juist een gevoelige huid heeft behoefte aan specifieke skincare producten. Het is dus altijd aan te raden om je goed te laten adviseren alvorens te starten met een nieuwe skincare routine.

  • Deshydratatie: de gevoelige huid heeft vaak een tekort aan vocht. We spenderen ons leven heel wat uren in ruimtes met bijvoorbeeld verwarming en dat doet het vochtgehalte van je huid geen goed. Doordat de barrièrefunctie van een gedehydrateerde huid uit balans is hebben schadelijke invloeden meer kans om jouw huid te bereiken.

  • Stress: stress is een van de belangrijkste triggers voor de gevoelige huid. Nog meer reden dus om goed voor jezelf te zorgen! Las regelmatig een pauze in en gun jezelf ook wat plezierige momentjes.

  • Onbeschermde blootstelling aan de zon: UV-straling dringt diep door in je huid en kan er heel wat schade aanrichten. Zorg er dus altijd goed voor dat je je huid helpt herstellen na blootstelling aan de zon én dat je je huid dagelijks beschermt met een SPF.

Dit kunnen de gevolgen zijn wanneer je niet goed zorgt voor jouw gevoelige huid

Wanneer je last hebt van een gevoelige huid raakt jouw huidbarrière uit balans. Als dit gebeurt is je huid niet meer in staat om voldoende vocht vast te houden en krijgt ze last van allerlei ongemakken. Doordat jouw huidbarrière niet meer goed functioneert kunnen ook schadelijke stoffen veel makkelijker binnendringen. Vervelende ziekteverwekkers en gifstoffen dringen door in de diepere huidlagen waar ze reacties uitlokken.

Op korte termijn kunnen deze schadelijke stoffen leiden tot huidproblemen zoals ontstekingen, jeuk, acne en roodheid. Wanneer je niets doet aan dit probleem kan de sensitieve huid zelfs eczeem, psoriasis of dermatitis veroorzaken. Daarom is het een must dat je jouw gevoelige huid correct verzorgt, om de klachten tot een minimum te beperken. 

Welke producten moet ik gebruiken met een gevoelige huid?

In het geval van een gevoelige, reactieve huid wil je er meestal eerst voor zorgen dat de huid kalmeert en terug in balans raakt. Probeer daarom voor zachte maar doeltreffende producten te kiezen en hou het bij de basis: cleanse, moisturize & protect. Wanneer jouw huid weer een beetje tot rust is gekomen kun je hier geleidelijk extra stappen aan toevoegen.

Germaine de Capuccini heeft speciaal voor de gevoelige huid de B-Calm lijn ontwikkeld in samenwerking met de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Valencia. Wij hebben al een aantal gevoelige huiden mogen behandelen met deze lijn en de resultaten mogen er zijn!

Producten voor jouw gevoelige huid:

b-calm micellair water gevoelige huidKies voor een zachte reiniging: B-Calm Micellair Water - Gel van Germaine de Capuccini is een goede optie wanneer je zoekt naar een reiniger voor de gevoelige huid.b-calm moisturizing cream gevoelige huidHydrateren is hartstikke belangrijk wanneer je last hebt van een gevoelige huid. Kies daarom voor producten met een hydraterende werking zoals de B-Calm Fundamentel Moisturizing Light Cream. Heb je liever een wat rijkere, vollere dagcrème? Ga dan voor de B-Calm Fundamentel Moisturizing Rich Cream


b-calm s.o.s. facial balm gevoelige huidIs je huid super reactief en heb je nu, nu verlichting nodig? Dan is de B-Calm S.O.S. facial balm een goed plan. In slechts twee minuten helpt het je huid te kalmeren en te verlichten.syneryage uv + fr block spf50 gevoelige huidGebruik om je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon een SPF50 die geschikt is voor de gevoelige huid. De Syneryage UV + FR Block SPF50 van Germaine de Capuccini is er zo een. Deze wordt ook veelal ingezet om de huid te beschermen na een peeling of andere intensieve esthetische behandeling.

Welke behandeling kies ik wanneer ik last heb van een gevoelige huid?

Het allerbest kom je eerst langs voor een Discovery Treatment. We gaan dan eerst uitgebreid aan de slag met het analyseren van jouw huid en huidproblemen met behulp van ons professionele huidanalyse apparaat zodat we precies weten wat er aan de hand is en wat jouw huid nodig heeft. Daarna gaan we gelijk aan de slag met een op maat gemaakte behandeling die precies aansluit op jouw huid én jouw wensen.

Je kunt ook kiezen voor de B-Calm behandeling of de B-Calm behandeling in combinatie met LED fototherapie. LED therapie is heel effectief gebleken bij het behandelen van de gevoelige huid en zetten we dan ook graag in voor mensen met bijvoorbeeld rosacea. 

Heb je nog vragen of heb je advies nodig over jouw persoonlijke huidverzorging?

Wij staan 7 dagen per week voor je klaar! Stel je vraag per mail rebecca@cocosluxurybeautybar.com of boek een gratis huidanalyse. Tijdens deze analyse kijken we uitgebreid naar de conditie van jouw huid en geven we je advies over hoe je je huid thuis het beste kunt verzorgen. Daarnaast kunnen we, wanneer je daar behoefte aan hebt, ook een persoonlijk behandelplan op maat opstellen waarin we kijken naar de meest geschikte behandelingen voor jouw huid en huiddoelen.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x